Jasper Stook

Junior Process Engineer

Naast problemen op de werkvloer oplossen, 
ook klaar zijn voor de toekomst

Op school vond Jasper vooral scheikunde leuk. Hij noemt het toegepaste natuurkunde en een beetje experimenteren. Hij studeerde chemische technologie in Enschede en startte na zijn afstuderen meteen bij TIO. Als junior process engineer vindt hij het een uitdaging om een chemische fabriek zo optimaal mogelijk te ontwerpen en verbeteren met de informatie die hij heeft. En als er problemen zijn binnen de processen, is Jasper de aangewezen persoon om deze op te lossen. Hij vertelt over zijn werk, ontwikkeling en verantwoordelijkheidsgevoel om als process engineer zijn rol te pakken in verduurzaming om klaar te zijn voor de toekomst.

Dicht bij het vuur en de maatschappij

Ik vind het interessant om bij een bedrijf te werken met een eigen productielocatie. Ik zou nooit alleen maar achter de computer willen zitten om dingen door te rekenen. Hier kun je echt zien, voelen, aanraken en proeven en zit je dicht bij het vuur. Ik vind het leuk om op de productievloer te zijn en de systemen te doorgronden. Helemaal nu we FDA-Approved zijn, dat is toch gaaf.

Bij TIO heb ik het gevoel dat ik echt wat bijdraag aan de maatschappij. Wij maken tenslotte producten om mensen te helpen met iets waar zij last van hebben. Ik sta niet zelf aan de ketel te roeren, maar help als er storingen zijn of als er verbeteringen doorgevoerd kunnen worden aan de processen, machines of installaties. Stel dat we een storing doorkrijgen van een menger dat de temperatuur van een vloeistof te hoog wordt, dan kijken we hoe we dat kunnen oplossen. Of als een warmtewisselaar onvoldoende levert, kijken we waar we kunnen sturen: kunnen we ‘m eerder aanzetten, het alarm op een ander moment laten aanschieten of de warmte zelf aanpassen? Ik onderzoek graag alle opties, zoek contact met de leveranciers voor meer informatie en kom spelenderwijs tot een oplossing.

Steeds meer kennis en verantwoordelijkheden

Ik zit hier nu een jaar en ik merk dat ik steeds meer kennis en ervaring kan toepassen om specifieker een antwoord te geven of oplossing aan te dragen. Dat is een fijne ontwikkeling om door te maken en dat bevalt mij voorlopig goed.

Ik krijg ook al steeds grotere projecten, zoals de introductie van nieuw apparatuur voor de bereiding van onze producten. Als projectleider stel ik de user requirement specifications op en die bespreek ik met het multidisciplinair team. Vanuit elke invalshoek krijg ik input: quality, R&D, validatie en veiligheid. Omdat iedereen vanuit zijn eigen expertise input aandraagt, zie je dingen die je normaal over het hoofd ziet. Naast dat ik er veel van leer, wordt het resultaat ook steeds beter. Je brengt een bonk ervaring samen en dat vind ik gaaf. Als net afgestudeerde is dat soms ook wat intimiderend, maar ik word ook wel graag in het diepe gegooid. Ik ben erop gebrand om dit project zo goed mogelijk te volbrengen.

De grote projecten vind ik gaaf, maar stiekem haal ik de meeste voldoening uit de kleine problemen op de vloer. Dan kijk ik samen met de operator wat er aan de hand is en wat we eraan kunnen doen. Als het dan meteen werkt en mensen weer door kunnen, geeft dat een goed gevoel: een soort snelle dopamine.

Chemisch technologen spelen een belangrijke rol in verduurzaming

Mijn generatie process engineers streeft naar meer duurzaamheid in het belang van het milieu. Wij kunnen daar een mooie rol in spelen: door dingen duurzamer te ontwerpen, minder afval te maken of minder energie te gebruiken. Verbeteringen doorvoeren doe ik dan ook altijd vanuit dat oogpunt. Ik stort mij nu op de warmtewisselaars: wanneer laten we ‘m aangaan en welke temperatuur gebruiken we om zo min mogelijk energie te verbruiken?

Ik probeer mensen hier ook in mee te nemen. Een duurzaamheids mindset creëren kost tijd. En dat is ook niet gek. Voor veel mensen is het iets ongrijpbaars en van de toekomst. Als we in 2030 minder CO2 moeten uitstoten denken mensen: dat zien we dan wel weer. Maar je kan nu al korter douchen en minder vlees eten. Het houdt mij bezig. Omdat ik als chemisch technoloog de kennis en ideeën heb om bijvoorbeeld stof uitstoot te verminderen, zie ik het ook als mijn taak om dat op te pakken. Juist wij moeten dat doen en het goede voorbeeld geven zodat we klaar zijn voor de toekomst.

Een sociale organisatie

TIO is een sociale organisatie. Er lopen hier zoveel leuke mensen rond. Ze zijn inhoudelijk sterk en staan open voor een gezellig praatje. Het zit ook wel in mijn aard: ik kan van nature goed met mensen omgaan en geef ze graag aandacht. Luchtige gesprekken maken de samenwerking een stuk makkelijker en zo kun je samen sneller tot een oplossing komen. Daarnaast zijn mensen sneller geneigd iets voor je te doen als je vriendelijk tegen ze bent.

Uiteindelijk doe je het voor je werk, maar werk is niet het einde. Niemand heeft er wat aan als je gestrest of overwerkt bent of in een burn-out komt. Dus houd het luchtig en wees lief en vriendelijk.

 

 

Enthousiast geworden na het verhaal van Jasper?

Solliciteer dan ook!