Manouk Tchkrtchian

Qualified Person

Maak een concreet plan voor jezelf

Manouk startte bijna vijf jaar geleden bij TIO als QP-er (Qualified Person) in opleiding en wordt in januari 2022 Hoofd Quality Assurance. Hoe zette hij in zo’n korte tijd zulke mooie carrièrestappen? Hij vertelt openhartig over zijn studie, bevlogenheid om zichzelf en anderen te ontwikkelen en zijn drive om invloed uit te oefenen om de organisatie te verbeteren.

Als je iets wilt, moet je ervoor gaan

Na mijn middelbare school trok de zorgsector mij aan. Eerst wilde ik geneeskunde studeren, maar werd hiervoor uitgeloot. Dingen gaan zoals ze moeten gaan bleek wel weer. In de gezelligheidskroeg tapte ik vrijwillig biertjes om mijn netwerk op te bouwen en hoorde van geneesmiddelenstudenten dat ze veel uit hun hoofd moesten leren. Bij farmacie gaat het meer om inzicht en vaardigheden in de praktijk. Daarom koos ik als alternatief farmacie in Groningen. Tegen het einde van mijn studie groeide mijn interesse in de farmaceutische industrie en belde ik TIO voor een openstaande vacature. Ik wilde weten wat ik ervoor moest doen om in aanmerking te komen.

Deze mindset in combinatie met mijn opleiding zorgde ervoor dat ik op 1 maart 2017 mocht starten als Qualified Person (QP) in opleiding. Vrijwel altijd vragen mensen wat dit precies inhoudt. Als QP zie je toe op naleving van de regelgeving (GMP) en vastgelegde dossiers gedurende het hele proces vanaf de goederenontvangst (startmaterialen) tot en met het vrijgeven van geneesmiddelen. Hiermee borg je de kwaliteit en zorg je ervoor dat patiënten hun medicijnen op een effectieve en veilige manier krijgen. Je moet dus van een hoop verschillende processen wat weten. TIO heeft een zeer brede productportfolio waardoor een opleiding tot QP normaal anderhalf jaar duurt. Door hard te werken deed ik ‘m in een jaar.

Niet alles gaat perfect, wees daar open over

Na drie weken werd mij al gevraagd om een interne training te geven. Dat hoort bij de functie: er wordt van je verwacht dat je snel dingen oppikt, overal een antwoord op hebt en kennis op een juiste manier overdraagt. Ik vond het geweldig om te doen, maar wilde ook geen dingen zeggen die niet klopten. Daarom zeg ik het altijd eerlijk als ik het antwoord niet weet. Vervolgens pluis ik het natuurlijk tot in detail uit.

Ondertussen kreeg ik steeds meer werk van mijn leidinggevende, zoals teleconferences met de grotere klanten en audits uitvoeren. Hij daagde me altijd uit verder te groeien. Ik weet nog dat ik naar Italië ging voor een inspectie bij een grondstoffenleverancier. Ik miste mijn vliegtuig, regelde een nieuw ticket, landde op het verkeerde vliegveld en kwam ‘s avonds laat in het hotel aan. De volgende morgen vroeg ik tijdens de bedrijfspresentatie naar de blisterverpakking. Dat deden ze dus niet. Bleken we bij het verkeerde bedrijf te zijn en ging de hele audit niet door. Gelukkig konden we er erg om lachen.

Mensen verder helpen en meer invloed uitoefenen

Ik leer snel en gaf aan dat ik ook leidinggevende vaardigheden wilde ontwikkelen. Sinds vorig jaar stuur ik ook een team aan. Ik wil namelijk niet alleen met mezelf bezig zijn maar juist ook andere mensen coachen in hun ontwikkeling.

Daarnaast zie ik altijd wel dingen die anders of beter kunnen, zoals het proces van het team verbeteren en het efficiënter en makkelijker maken voor nieuwe mensen. Als leidinggevende heb je simpelweg meer invloed. En omdat ik mijn Green Belt certificaat met bijpassend project behaalde, wilde ik mijn kennis direct toepassen. Het project ging over het omstellen van de tubevulmachines waarbij we problemen ondervonden in bepaalde situaties en de doorlooptijd te lang was. Met collega’s behaalden we prachtige resultaten. Dat soort efficiëntieprojecten vind ik zo gaaf om te doen.

Ik wil mensen coachen, maar het werk moet ook gewoon gebeuren. Mijn team heeft wensen en boven mij zitten de mensen die beslissingen nemen. Ik wil beide belangen behartigen, ook al zijn die soms tegenstrijdig. Ik leer er als mens elke keer weer van, zoals ook voor mijn eigen belangen opkomen.

Ik houd ervan als er geen routine is

De diversiteit aan producten en toedieningsvormen vind ik interessant. En wat ik leuk vind aan mijn werk is dat er bijna geen routine is. Iedere dag en iedere minuut krijg ik iets anders voor mijn kiezen dan waar ik op dat moment mee bezig ben. Hoe ik toch mijn werk voor elkaar krijg? Kwestie van goed doorvragen, prioriteiten stellen en keuzes maken. Je kan daarin nooit iedereen tevreden stellen en daarom deed ik ook een cursus communicatie en invloed. 

Je krijgt hier bij TIO veel vrijheid om dingen te verbeteren. Niet alleen aan het bedrijf, ook aan jezelf. Na mijn communicatietraining klopte ik bij HR aan om dat ook voor mijn team te organiseren. Dat is zo’n succes dat het breder in de organisatie wordt uitgerold. Er is altijd budget voor ontwikkeling en die grijp ik met beide handen aan. Voor mij en mijn team. De lijnen zijn kort, mensen zijn open en behulpzaam en je kan bij iedereen binnenstappen. Daarnaast zijn hier veel harde werkers die echt vooruit willen komen. Ik vind het inspirerend om met dit soort mensen te werken.

Maak een concreet plan voor jezelf

Er is structuur, maar door alle verschillende producten en uitzonderingen loopt het niet altijd zoals ik of anderen vinden dat het moet. Daarin hoop ik te kunnen bijdragen: door bewustzijn te creëren en gezamenlijk problemen op te lossen en voorkomen. Het liefst doe ik dit nog een hele lange tijd, ook in mijn aanstaande rol als hoofd QA.

Wat ik mensen wil meegeven? Maak een concreet plan voor jezelf. Waar liggen jouw interesses, wat wil je voor jezelf de komende jaren en doe je best om dat te bereiken. Focus je daarbij op wat je leuk vindt, niet op wat je niet leuk vindt. Creëer je eigen kansen.

 

 

Enthousiast geworden na het verhaal van Manouk?

Solliciteer dan ook!