Manouk Tchkrtchian

 

De status quo verleggen door kansen pakken en samenwerken

Zes jaar geleden begon Manouk na zijn studie Farmacie bij TIO en is nu leidinggevende en zelfs papa. Hij pakte alle mogelijke kansen en werkte zich op tot Hoofd Quality Assurance. Nu start hij als consultant voor de farmaceutische industrie bij een ander bedrijf. Niet omdat hij zo graag bij TIO weg wil, maar omdat hij wil ontdekken hoe het er bij andere bedrijven aan toe gaat. Een gezonde stap waar beide partijen zich in kunnen vinden. Manouk vertelt over zijn leerlessen, waar hij trots op is en geeft TIO en zijn collega’s graag nog een boodschap mee.

Door schade en schande leren

TIO is mijn eerste werkgever. Toen ik binnenkwam moest ik dus nog kennis van en ervaring in farma opdoen en mensen leren kennen. Ik ging er vol enthousiasme in, want ik doe dingen nooit half. Dat heeft nog wel eens gebotst kan ik je vertellen. Het fijne is dat mensen hier wel het gesprek durven aangaan. Ik heb op verschillende lagen en vanuit verschillende functies met verschillende mensen gewerkt. Ik ontwikkelde me snel qua type projecten en verantwoordelijkheden. Wat ik vooral heb geleerd is hoe ik met mensen moet

omgaan en hoe te reageren in lastige situaties en stress condities. Om dingen wat meer in perspectief te bekijken. Dus niet alleen vanuit mijn eigen persoon of functie, maar vanuit het hele proces en het effect op anderen.

Vanuit TIO kreeg ik de kans om trainingen te volgen zoals effectief communiceren en beïnvloeden. Heel belangrijk als leidinggevende en bij grote projecten, die nu eenmaal worden gedraaid door mensen. Ik leerde ook niet overal ja op te zeggen, dat ik nooit iedereen tevreden kan houden en hoe ik slechtnieuwsgesprekken moet voeren. Het heeft me empathischer en behulpzamer gemaakt.

Van manager naar consultant

Ook al ben ik van de inhoud, ik kreeg van TIO de mogelijkheid om me te ontwikkelen als leidinggevende. Het was een geweldige uitdaging om met een team van achttien mensen te zorgen dat iedereen voldoende aandacht kreeg en dat te combineren met het inhoudelijke werk wat gedaan moest worden. Nu ik vader ben geworden, met nog meer verantwoordelijkheden, vind ik het tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Ik wil kijken hoe andere bedrijven met issues omgaan, hoe afdelingen zijn ingericht en hoe ik kan meewerken aan hun uitdagingen. Het geeft me weer een bredere ontwikkeling.

Jezelf verplicht om capaciteiten te benutten

Ik meen het als ik zeg dat TIO een geweldig familiebedrijf is waar ontwikkeling voorop staat. Er is alleen wel een voorwaarde: het komt niet aanwaaien, je moet zelf kansen grijpen. En ik begrijp dat het lastig is. Want er is altijd wel wat te doen en er wordt continu aan je getrokken. Maar ik vind dat als jij de capaciteiten hebt, je het aan jezelf bent verplicht die zoveel mogelijk te benutten. 

Voor mij zat die ontwikkeling niet alleen in kennis en ervaring, vooral in samenwerken en met mensen omgaan. Ik laat een aantal mensen achter met wie ik een goede band heb opgebouwd. Dat blijft jammer. Tegelijk hoort het ook bij het leven en ga ik juist met een goed gevoel weg, uitkijkend naar een nieuwe uitdaging als consultant. Gelukkig geeft mijn nieuwe werkgever mij het TIO-gevoel. Het is een klein en persoonlijk bedrijf met veel vrijheid en opties.

Trots op verbeterproject OOS

Als ik mijn trots over een project moet uitspreken, dan is het wel het project OOS (Out Of Specifications) waar ik onderdeel van het projectteam mocht zijn. Als analyseresultaten in het lab (bijvoorbeeld de hoeveelheid werkzame stof in een tablet) niet voldoen aan de gestelde eisen, wordt er onderzocht waardoor dit resultaat niet voldoet, hoe je een dergelijke OOS kan voorkomen en wat dit betekent voor het vrijgeven van het geneesmiddel. Dat proces liep alleen vaak vertragingen op omdat het aan een paar mensen hing, die natuurlijk ook gewoon druk waren met hun dagelijkse werkzaamheden. Door er een multidisciplinair team voor op te richten, structuur aan te brengen, kennis te borgen en duidelijke afspraken te maken, nam de gemiddelde doorlooptijd met maar liefst 40% af. Dat was echt te gek. Het belangrijkste vond ik nog dat de deelnemers aan het multidisciplinair team erg enthousiast waren en meer begrip kregen voor elkaars rol. Dat bevorderde de samenwerking aanzienlijk.

Wat ik TIO wil meegeven

De status quo continu verleggen, dat zit in mij. Ik ben de kritische noot die kijkt naar risico’s en wat er niet goed gaat. Daardoor denken sommige collega’s wel eens dat ik tegen verandering ben. Maar ik ben juist voor. Alleen vind ik dat het gedegen moet gebeuren. Het mooiste is als je daarin van elkaars expertise gebruik maakt, van elkaar leert en zo verbetert. 

Dat is wat ik TIO wil meegeven. Iedereen hier heeft een expertise, dat maakt het bedrijf zo interessant. Alleen is het ook zo dat iedereen een duidelijke taak heeft en daarna is de volgende aan de beurt. Ik zou niet zozeer pleiten voor meer overleg, wel voor meer samenwerken. Als je elkaar over afdelingen heen fysiek opzoekt, snapt waar de ander vandaan komt en tegenaan loopt, kun je concrete acties uitzetten om processen beter en sneller te laten verlopen. En doe dat bewust. Niet door zomaar een paar mensen bij elkaar te gooien, maar je eerst af te vragen wie er echt bij moet zitten. Dan ga je van verantwoordelijkheden afschuiven naar samen daadwerkelijk de status quo verleggen. Dat maakt je werk en persoonlijke ontwikkeling zoveel leuker en interessanter.