Xuemei Guo

Teamlead Market Access Management

Je krijgt het niet in je schoot geworpen.
Als je iets wilt, moet je er achteraan gaan.

Je ontwikkelen gaat volgens Xuemei twee kanten op. Enerzijds zijn medewerkers zelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling. Als je iets wilt, moet je kansen voor jezelf creëren. Anderzijds hebben leidinggevenden volgens haar de verantwoordelijkheid om blinde vlekken op ontwikkelpunten bij medewerkers zichtbaar te maken. Het is te makkelijk om te zeggen dat mensen niet naar behoren functioneren: je moet elkaar oprecht verder willen helpen. Sinds 2017 werkt ze op de afdeling Customer Services en sinds vorig jaar als teamleider van Market Access Management. In een interview vertelt ze openhartig over haar rol als leidinggevende en roept iedereen op tot assertiviteit.

Je krijgt het niet in je schoot geworpen

Ik ging na mijn studie Farmacie naar China om Chinees te studeren. Vervolgens wilde ik de taal niet alleen leren maar ook toepassen. Dus zocht ik op Google naar EU-GMP gecertificeerde bedrijven, vanwege de link met Europa. Ik belde de eerste op de lijst en werd uitgenodigd om te solliciteren voor een baan als Business Development & Project Manager. Ik heb daar heel veel mogen leren en jaren met veel plezier gewerkt. Pas later begreep ik dat er helemaal geen vacature open stond, maar ze vonden mijn aanpak zo ongewoon dat ze een kans voor mij hebben gecreëerd.

Toen ik weer terug wilde naar Nederland heb ik vanuit China gesolliciteerd en kon ik bij TIO terecht als Project Manager. Toen ik na drie jaar met zwangerschapsverlof zou gaan, gaf ik aan dat ik na mijn verlof iets anders wilde doen. Ik werkte toen al bijna 10 jaar als Project Manager en was op zoek naar een verbredende uitdaging. Ik was op dat moment nog maar de enige medewerker die nieuwe product introducties deed, dus er werd al nagedacht over het aantrekken van meer Project Managers. Deze zouden dan begeleiding nodig hebben en zo is onze afdeling ontstaan.

Mogelijkheden zijn oneindig

Ik houd ervan als ik veel verschillende dingen kan doen in mijn werk. Daarom vind ik mijn huidige functie zo leuk. De diversiteit in ons werk is ook nog eens afdelingsoverschrijdend. Een Project Manager zou ook zijn werk moeten kunnen doen zonder teveel inhoudelijke kennis, maar ik merk dat het je enorm veel helpt als je wel weet hoe andere afdelingen werken en wat ze precies doen. Gedeeltelijk leer je dit vanzelf door “meters te maken”, maar je hebt hier ook een bepaalde mindset voor nodig. Ik probeer daarom mijn team aan te moedigen om tijd uit te trekken voor ontwikkeling. Waar wil je meer over leren? Moeten we hiervoor externe hulp inschakelen of kunnen we intern elkaar verder helpen? Het is niet alleen leuk om een keer bij een andere afdeling mee te kijken, maar je spreekt collega’s ook op een andere manier en versterkt daarmee de samenwerking.

Leidinggeven: fantastisch en moeilijk tegelijk

Ik vind leidinggeven echt heel gaaf. Om een team in te richten, te bepalen waar ik heen wil en in dat proces het beste uit de mensen te halen. Tegelijk vind ik het ook moeilijk. Ik wil mensen namelijk niet precies vertellen hoe ze het moeten doen, maar ik wil wel dat het goed gaat. Ik geloof meer in zelfsturende teams. Als mijn team begrijpt wat ik wil, waar ik heen wil en daar volledig achter sta, kunnen ze vanuit kennis en ervaring daar aan bijdragen op hun eigen manier. Dan hoeven we niet continu terug te koppelen of elkaar te controleren.

Het blijft een spannende balans tussen micro- en macromanagement. Nu doe ik dat op gevoel en ga altijd uit van wat ik zelf fijn zou vinden. Maar ik zou wel graag een opleiding management willen doen. Om mijzelf daarin te ontwikkelen.

Wees nieuwsgierig

Je hebt zelf in de hand hoeveel je leert. Als je nieuwsgierig en assertief bent, stijgt jouw leercurve exponentieel. Je moet wel bereid zijn om er werk in te steken, want het gaat niet vanzelf. De mogelijkheden zijn er, creëer en pak de kansen dan ook. Met een bereidheid om te leren en de durf om te vragen, merk je dat mensen je graag verder willen helpen. Vooral bij TIO kan je jezelf continu ontwikkelen.

Mijn missie binnen het bedrijf is dan ook elkaar overkoepelend verder helpen. Iedereen is hier verantwoordelijk voor zijn eigen stukje. Dat is ook logisch met zoveel verschillende afdelingen en collega’s, dit is een estafette en we moeten samen de eindstreep halen. Dat jouw stukje van de sprint snel was, leidt er niet perse toe dat we samen winnen. En als we niet samen winnen, dan wint niemand. Dus hoe zorg je ervoor dat diegene na jou het stokje goed kan aanpakken? Ik wil iedereen uitdagen: als een collega met een vraag komt, denk dan na over de vraag achter de vraag. Wat is nu echt de eindstreep en hoe kan je de ander en jezelf hierin verder helpen?

Ik weet zeker, als we nog meer afdelingsoverstijgend samenwerken naar een gezamenlijk doel toe, is echt alles mogelijk.

 

 

Enthousiast geworden na het verhaal van Xuemei?

Solliciteer dan ook!